Μια καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου δεν θα ήταν νομικά προβληματική, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, μία ημέρα πριν από μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που θα συζητήσουν μια ενδεχόμενη παράταση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ζητήσει τρίμηνη παράταση του Brexit προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου από Κοινοβούλιο, το οποίο την έχει απορρίψει ήδη δύο φορές.

«Μια παράταση μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου προβληματική από νομική άποψη, το αν είναι προβληματική πραγματικά είναι ένα πολιτικό θέμα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει αν μια καθυστέρηση πέρα από τις ευρωεκλογές θα ήταν προβληματική, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο σε άλλη μια παράταση της προθεσμίας για το Brexit μετά το αίτημα που έχει τώρα υποβληθεί.

Το αίτημα της Μέι συνάντησε την άμεση αντίθεση της ΕΕ η οποία είπε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι είτε έως τις 23 Μαΐου είτε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, στην οποία περίπτωση η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου

Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα παρουσιάσει η Μέι.

«Κατά την άποψή μας είναι πάντα λογικό να συζητάμε με τους Άγγλους φίλους μας», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία και είπε πως η υπομονή της είναι «απεριόριστη» παρά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις. «Θα έλεγα πως ο χρόνος είναι ανοικτός μέχρι τότε που θα φύγουν  και δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», δήλωσε ο αξιωματούχος.