Έρευνα κατά του εξόριστου στη Βρετανία Ρώσου δισεκατομμυριούχου Μπόρις Μπερεζόφσκι ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εισαγγελία της Μόσχας, μετά την προβολή από την ρωσική δημόσια τηλεόραση ενός ντοκιμαντέρ το οποίο τον θέλει να εμπλέκεται σε πολλές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και αυτή του πρώην κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο, το 2006.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, το οποίο μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTR, προέβαλε σε μεγάλο βαθμό εικόνες αρχείου και στοιχεία που είναι ήδη γνωστά στις υποθέσεις αυτές, όπως και διάφορες μαρτυρίες στις οποίες κατηγορείτο για εμπλοκή o Μπερεζόφσκι.

Ένας από τους κύριους μάρτυρες που μιλούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ο Αντρέι Λουγκοβόι, ένας πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB, ο οποίος θεωρείται από το Λονδίνο ως ο κύριος ύποπτος στην δηλητηρίαση με πολώνιο 210, μια ραδιενεργό ουσία, του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Η Ρωσία αρνείται την έκδοσή του, ενώ έχει επίσης εκλεγεί βουλευτής στην Δούμα (την ρωσική κάτω βουλή).

Στο ντοκιμαντέρ αυτό κατηγορείται επίσης ο Μπερεζόφσκι για τον φόνο στη Μόσχα το 2003 του φιλελεύθερου βουλευτή Σεργκέι Γιουσένκοφ, συμπροέδρου του κόμματος «Φιλελεύθερη Ρωσία», το οποίο χρηματοδοτούσε.

Η Μόσχα έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοση του Μπερεζόφσκι, αλλά το Λονδίνο απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και του έχει χορηγήσει από το 2003 πολιτικό άσυλο.

Ο Μπερεζόφσκι αποτελεί αντικείμενο πολλών δικαστικών διώξεων στην Ρωσία, κυρίως για «απόπειρα πραξικοπήματος», έπειτα από μια σειρά συνεντεύξεών του στις οποίες υποστήριζε την ανατροπή της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.