Βελγικό δικαστήριο έκρινε χθες ένοχο τον Γάλλος τζιχαντιστή, Μεχντί Νεμούς, για τέσσερις «τρομοκρατικές δολοφονίες» που διαπράχθηκαν στις 24 Μαΐου 2014 στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.

Ο 33χρονος είχε ανοίξει πυρ με ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν επί τόπου και ένας τέταρτος να υποκύψει αργότερα στα τραύματά του.

Ο άνδρας που τον βοήθησε να σχεδιάσει την επίθεση και του παρείχε τα όπλα, ο Νάσερ Μπεντρέρ, κρίθηκε επίσης ένοχος για φόνο. Και οι δύο κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια, ενώ οι ποινές τους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ο Νεμούς, που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει δηλώσει ότι «τον παγίδευσαν», άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου ανέκφραστος, ενώ ο 30χρονος Μπεντρέρ είχε κατεβασμένο το κεφάλι του για ώρα. Και εκείνος δηλώνει αθώος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, αυτή πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στην Ευρώπη από έναν μαχητή που επέστρεψε από τη Συρία.

Ο Νεμούς γεννήθηκε στην πόλη Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας από γονείς με καταγωγή από την Αλγερία. Ήταν γνωστός στις γαλλικές Αρχές, ενώ είχε εκτίσει πενταετή ποινή φυλάκισης για ληστεία. Πιστεύεται ότι συνάντησε τον Μπεντρέρ στη φυλακή την περίοδο 2009-10, ενώ και οι δύο έχουν χαρακτηριστεί «ριζοσπαστικοποιημένοι κρατούμενοι».

Ο Νεμούς ταξίδεψε στη Συρία το 2013, όπου έμεινε για έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου πολέμησε με μια τζιχαντιστική οργάνωση. Κατά την παραμονή του στη χώρα φέρεται να συναντήθηκε με τον Ναζίμ Λαασράουι, τον βομβιστή αυτοκτονίας που εξαπέλυσε επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι.

Ο Νεμούς έχει εκδοθεί στο Βέλγιο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο, όμως ενδέχεται να δικαστεί και στη Γαλλία, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην ομηρία ενός κρατούμενου.