Μια 11χρονη κοπέλα που έμεινε έγκυος όταν τη βίασε ο σύντροφος της γιαγιάς της στην Αργεντινή αναγκάστηκε να κάνει καισαρική τομή, αφού εκείνη και η οικογένειά της ζητούσαν για εβδομάδες από τους γιατρούς να κάνει έκτρωση, όπως αναφέρει μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργάνωση ANDHES ανέφερε συγκεκριμένα ότι το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη βόρεια επαρχία Tucumán.

Όπως αναφέρει το CNN, η εγκυμοσύνη της κοπέλας συνεχιζόταν για αρκετές εβδομάδες πριν οι Αρχές να εγκρίνουν τη διαδικασία. Ένας δικαστής ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τι κορίτσι θα μπορούσε να κάνει έκτρωση.

Ωστόσο οι τοπικοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι αρχικά η μητέρα της κοπέλας είπε πως θα φροντίσει το μωρό και υπέβαλε το αίτημα για την έκτρωση μόλις την περασμένη εβδομάδα.

«Θέλω να σας πληροφορήσω ότι το σύστημα υγείας ποτέ δεν εμπόδισε ή καθυστέρησε την έκτρωση» δήλωσε η υπουργός Υγείας της επαρχίας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι της υγείας αμφισβήτησαν το δικαίωμα της μητέρας να ζητήσει έκτρωση, καθώς η μικρή ζει με τη γιαγιά της.

Η έκτρωση είναι παράνομη στην Αργεντινή αλλά οι κείμενοι νόμοι την επιτρέπουν σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η υγεία της μητέρας διατρέχει κίνδυνο. Σε άλλη περίπτωση οι γυναίκες που προχωρούν σε έκτρωση αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι και τεσσάρων ετών.

Το θύμα της σεξουαλικής επίθεσης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Eva Perón, όπου οι γιατροί αρχικά αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην έκτρωση λόγω του νόμου.

Οι Αρχές της επαρχίας βρήκαν έναν γιατρό που δέχθηκε να κάνει την επέμβαση, αλλά εκείνος είπε ότι η κοπέλα θα κινδύνευε καθώς ήταν 23 εβδομάδων έγκυος. «Μια έκτρωση θα την υπέβαλε σε ένα καινούργιο βασανιστήριο» δήλωσε.

Αναγκάστηκε λοιπόν να της κάνει καισαρική τομή. Το μωρό νοσηλεύεται αλλά έχει λίγες πιθανότητες να επιβιώσει.

Η περίπτωση της 11χρονης προκάλεσε την οργή σε πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την αδράνεια των Αρχών. Σε ανακοίνωση τόνισε: «Η αδικαιολόγητη ολιγωρία για μία νόμιμη έκτρωση παραβίασε τα δικαιώματα του κοριτσιού στην υγεία, την αυτονομία της και την ιδιωτικότητά της, καθιστώντας τη για ακόμη μία φορά θύμα».

Μόλις το 2012 η Αργεντινή νομιμοποίησε την έκτρωση σε περιπτώσεις βιασμού. Την περασμένη χρονιά για το ζήτημα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα.

Στη Λατινική Αμερική μόνο τρεις χώρες έχουν νομιμοποιήσει το δικαίωμα άμβλωσης: η Ουρουγουάη, η Κούβα και η Γουιάνα.