Τον αρχηγό ενός αιγυπτιακού τρομοκρατικού δικτύου ύποπτου για συμμετοχή στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης, συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές αρχές, όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη σύλληψη αυτή χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ο άνδρας που συνελήφθη ονομάζεται Μουχάμαντ Τζαμάλ Αμπού Αχμαντ και είναι 45 χρονών. Η αποφυλάκισή του τον περασμένο χρόνο εντασσόταν στο κύμα απελευθέρωσης των κρατουμένων στις αιγυπτιακές φυλακές που πραγματοποιήθηκε μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αχμάντ παρέμενε ελεύθερος μέχρι τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βοήθησαν στη σύλληψή του αλλά δεν έγινε γνωστό πότε ή πώς πραγματοποιήθηκε αυτή.

Μετά την αποφυλάκισή του ο Αχμαντ συγκρότησε ένα δίκτυο, που ονόμασε Τζαμάλ, του οποίου τα μέλη είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Το δίκτυο αυτό φέρεται να χρηματοδοτείτο από την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Ο συλληφθείς εθεωρείτο από τις δυτικές υπηρεσίες αντι-τρομοκρατίας ένα από τα πιο επικίνδυνα πρόσωπα στην περιοχή αυτή μετά την έναρξη της αραβικής άνοιξης, σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ που επικαλείται εμπειρογνώμονες στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσει σύντομα για την υπόθεση αυτή στο αμερικανικό Κονγκρέσο, στη διάρκεια δημόσιας ακρόασης.