Η Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της, και άλλες 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συνασπίζονται εναντίον της σύγχρονης μάστιγας που συνιστά η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοβουλία, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο σε διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιό της κεντρικό ρόλο ανέλαβαν από κοινού η επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Σκοπός της συμμαχίας είναι να συνενώσει τις προσπάθειες των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο με σκοπό την καλύτερη ταυτοποίηση και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη δίωξη των δραστών.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εικόνες παιδιών που υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση βρίσκονται σήμερα στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), 50.000 νέες εικόνες κακοποίησης παιδιών μεταφορτώνονται στο Διαδίκτυο κάθε χρόνο.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, καμία χώρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνη της αυτό το φρικτό φαινόμενο, καθώς τα εγκληματικά κυκλώματα που βρίσκονται πίσω του δεν γνωρίζουν σύνορα και εκμεταλλεύονται την έλλειψη αλληλοενημέρωσης και τα νομικά κενά που υπάρχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον καλύτερο εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Στην αυριανή διάσκεψη για τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας, που θα γίνει υπό την αιγίδα της βασίλισσας Πάολας του Βελγίου, οι συμμετέχουσες χώρες θα αναλάβουν πολιτικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση μιας σειράς στόχων, όπως η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό των θυμάτων και της μέριμνας ώστε να τους παρέχεται η αναγκαία συνδρομή, στήριξη και προστασία, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Προβλέπει επίσης η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής φωτογραφιών από τα ίδια τα παιδιά, καθώς και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές για να τα προσεγγίσουν («grooming»), καθώς και ο περιορισμός του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Προτείνεται περαιτέρω, οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των εν λόγω στόχων και να υποβάλλουν τακτικά σχετικές εκθέσεις.