Αλλαγή καθεστώτος ζητούν εκατοντάδες μέλη επαγγελματικών συνδικάτων της Ιορδανίας, την ώρα που συνεχίζονται για έξι ημέρες οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Το αίτημα για αλλαγή καθεστώτος σηματοδοτεί την κλιμάκωση του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ιορδανία, που διαρκεί 22 μήνες και μέχρι τώρα περιοριζόταν σε αιτήματα για «μεταρρύθμιση του καθεστώτος», ζητώντας από τον βασιλιά Αμπντάλα βαθιές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι τις τρεις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν, περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν και ένας έχασε τη ζωή του. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα πιο πρόσφατος απολογισμός.
Περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας παρέμειναν κλειστά σήμερα, καθώς το συνδικάτο των δασκάλων συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την απεργία κατά των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ιορδανίας, περίπου το 65% των εκπαιδευτικών συνεχίζουν την απεργία, η οποία έχει στόχο να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας να ανακαλέσει την απόφασή της.

Εξάλλου η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα της Ιορδανίας, ζήτησε να σχηματιστεί μια «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σε συνέντευξη Τύπου από το Αμάν η οργάνωση ζήτησε από τον βασιλιά να αναστείλει την αύξηση των τιμών και να σχηματίσει μια κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται οι διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, ώστε να ξεπεραστεί μια «από τις πιο δύσκολες περιόδους» στην ιστορία της Ιορδανίας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε επίσης το Αμάν να ξεκινήσει «εθνικό διάλογο» σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές δράσεις της κυβέρνησης και να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντάλα Άνσουρ αρνείται να ανακαλέσει την απόφαση για αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς επισημαίνει ότι η περικοπή των επιδοτήσεων, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μια «οικονομική κρίση».