Οι αρχές της Αυστραλίας ερευνούν την πιθανή εξαφάνιση ενός Κινέζου αντιφρονούντα, που έχει και την αυστραλιανή υπηκοότητα, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής αφότου επισκέφθηκε την Γκουαντζόου, την περασμένη εβδομάδα και εκφράζονται φόβοι ότι έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald, ο συγγραφέας και πρώην διπλωμάτης Γιανγκ Χενγκτζούν συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Γκουαντζόου την περασμένη Παρασκευή. Ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του και το παιδί τους από τη Νέα Υόρκη και επρόκειτο να επιβιβαστούν όλοι σε άλλο αεροσκάφος, με προορισμό τη Σαγκάη, όμως δεν επετράπη στον Γιανγκ να συνεχίσει το ταξίδι του.

Φίλοι του ζεύγους κατήγγειλαν την εξαφάνισή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας το οποίο ανέφερε ότι «αναζητά πληροφορίες» για τον Γιανγκ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Ο Γιανγκ εργαζόταν στο παρελθόν για το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στην επαρχία Χαϊνάν όμως το 1992 έφυγε για το Χονγκ Κονγκ και κατόπιν, πέντε χρόνια αργότερα, για τις ΗΠΑ, όπου συνεργάστηκε με το ινστιτούτο Atlantic Council. Στη συνέχεια, πήρε υπηκοότητα Αυστραλίας, αν και το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα. Έχει γράψει πολλά κατασκοπευτικά μυθιστορήματα και διατηρεί ένα μπλογκ με πολλούς «ακολούθους».

Για κάποιο διάστημα είχε χαρακτηριστεί «ο πιο σημαίνων πολιτικός μπλόγκερ» στην Κίνα. Είχε εξαφανιστεί και στο παρελθόν, το 2011, για λίγες ημέρες, όμως αργότερα εξήγησε ο ίδιος ότι επρόκειτο μόνο για μια «παρεξήγηση».