Την έναρξη της μεγαλύτερης συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας τα τελευταία 30 χρόνια καθυστέρησε η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ, παρότι δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε η συνεδρίαση να ματαιωθεί.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Κορέας YTN, η κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ιλ επιδεινώθηκε μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα τον περασμένο μήνα. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είναι τόσο σοβαρά που να δικαιολογούν μια ματαίωση της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

Ο 68χρονος Κιμ Γιονγκ Ιλ πιστεύεται ότι υπέστη εγκεφαλικό το 2008 και έδειχνε αδύναμος κατά τα ταξίδια του στην Κίνα τους τελευταίους μήνες.

Η σπάνια αυτή συνεδρίαση του βορειοκορεάτικου κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών πιστεύεται ότι διοργανώθηκε για να επιταχυνθούν τα σχέδια για τη διαδοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη. Σύμφωνα με αναλυτές, κατά τη συνεδρίαση αυτή είναι πιθανόν να δοθεί ένας επίσημος τίτλος στο νεώτερο γιο του, Κιμ Γιονγκ-Ουν.