Ζηλεύοντας προφανώς τον Μπεν Στίλερ και τη δική του «Νύχτα στο μουσείο» του 2006, την επόμενη χρονιά ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS ήταν έτοιμος να περάσει τη δική του προκλητική βραδιά στο μουσείο.

Νοίκιασαν λοιπόν το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης για να διοργανώσουν το χριστουγεννιάτικο πάρτι και να περάσουν τη βραδιά κάτω από αυτή την τεράστια γαλάζια φάλαινα που δεσπόζει στην Αίθουσα Ωκεάνιας Ζωής.

Το πάρτι αφορούσε αποκλειστικά στα μεγαλοστελέχη του κολοσσού στις ΗΠΑ και έλαβε χώρα μόλις μία χρονιά πριν την καταστροφική πορεία που θα έπαιρνε η αμερικανική οικονομία το 2008, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν αυτές οι εξαλλοσύνες ήταν που έριξαν το καράβι στα βράχια.

Το ανορθόδοξο πάρτι της UBS έγινε πρώτη είδηση στις ΗΠΑ, καθώς σύντομα ανακοινώθηκαν τα μεγέθη του ιδιαίτερου αυτού σουαρέ: 5.000 διευθυντές πάρταραν ξέφρενα με ένα budget που ξεπέρασε το 1,5 εκατ. δολάρια. Περισσότερα από 300 δολάρια στοίχισε δηλαδή ο καθένας στην τράπεζα, καθώς οι σπατάλες δεν έπαιζαν εδώ ρόλο. Πόσο μάλλον που λίγο πρωτύτερα ο τραπεζικός γίγαντας είχε ανακοινώσει ετήσιες απώλειες της τάξης των 10 δισ. δολαρίων!

Η κατακραυγή ήταν τέτοια που την επόμενη χρονιά η UBS δεν έκανε χριστουγεννιάτικο πάρτι, ανακοινώνοντας αντιθέτως πως θα δωρίσει 100.000 δολάρια σε δύο φιλανθρωπικές δράσεις για παιδιά. Το εσωτερικό υπόμνημα στους διευθυντές που ανακοίνωνε τη ματαίωση της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης έλεγε μάλιστα πως αυτά τα 100 χιλιάρικα ήταν «ένα μικρό ποσοστό του κόστους του περσινού πάρτι».

Οι μεγαλοδιευθυντές παρέθεσαν ωστόσο δείπνο για τους καλούς πελάτες στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης…