Ο Jason Brown είναι συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Tally, μιας εφαρμογής που βάζει σε τάξη τα οικονομικά των ανθρώπων, περικόπτοντας ουσιαστικά τα έξοδα σε πιστωτικές κάρτες.

Πώς; Αποπληρώνοντας η ίδια όλο το ποσό και χρεώνοντας κατόπιν τον πελάτη έναν σαφώς μικρότερο τόκο!

Το καινοτόμο αμερικανικό start-up, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μάζεψε πρόσφατα χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων και πλέον η αξία του εκτιμάται στα 42 εκατ. δολάρια. Πώς συνδέονται όμως όλα αυτά με το… πλυντήριο;

«Πολλές από τις πραγματικά επαναστατικές τεχνολογίες καταλήγουν να θεωρούνται τόσο δεδομένες που κανείς δεν τις βλέπει πια». Και ορόσημο εδώ είναι για τον Brown το πλυντήριο ρούχων. Πριν από την έλευση του οποίου, ισχυρίζεται, οι νοικοκυρές ξόδευαν ακόμα και 500 ώρες τον χρόνο στη σκάφη. Όταν η χρήση των πλυντηρίου γενικεύτηκε όμως, το πλύσιμο ισοδυναμούσε πια με μια-δυο ώρες εβδομαδιαίως!

«Ξαφνικά, αυτό το λειτουργικό φορτίο αφαιρέθηκε εντελώς από μας και οι απλοί άνθρωποι είχαν τώρα αυτό που είχαν πάντα οι πλούσιοι που πλήρωναν άλλους να το κάνουν γι’ αυτούς. Τώρα όμως ήταν διαθέσιμο σε όλους, με ένα χαμηλό κόστος». Κάποια στιγμή λοιπόν όλοι έπαψαν να μιλάνε για τα πλυντήρια, θεωρώντας τα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.

Με τον ίδιο τρόπο βλέπει ο Brown και το μέλλον της Tally: «Αυτή τη στιγμή, η ιδέα πως κάποιος άλλος παίρνει τις οικονομικές αποφάσεις για σένα και μετακινεί τριγύρω τα χρήματά σου μοιάζει αρκετά τρελή. Αλλά σε 10-15 χρόνια δεν θα συνειδητοποιούμε καν ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά».