«Η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας είναι κακομαθημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Οκτάι επανέλαβε για ακόμη μία φορά τις θέσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο παραμικρό από τα συμφέροντά της στην περιοχή, ούτε στην Κύπρο ούτε και στο Αιγαίο, όπως αναφέρει το κυπριακό philenews.com.

«Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο βήματα που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εναντίον της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» είπε, προσθέτοντας: «Σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητα μας, τις διπλωματικές μας προσπάθειες δείχνουμε και τη στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας στην ενέργεια».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε ειδικότερα στις εργασίες για την ανακάλυψη των υδρογονανθάκων που γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι τα πλοία της χώρας του συνεχίζουν τις έρευνες, προαναγγέλλοντας μάλιστα την ενεργοποίηση και δεύτερου γεωτρύπανου.

«Μετά από αυτές τις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούμε το εθνικό μας γεωτρύπανο, τον “Πορθητή”, που παραλάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 1917, για γεωτρήσεις στα ρηχά και βαθιά θαλάσσια νερά. Μετά τον “Πορθητή” θα συμπεριληφθεί στο νηολόγιό μας και το δεύτερο γεωτρύπανό μας στις αρχές του 2019», ανέφερε.