Οι ισπανικές αρχές εξετάζουν την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Άνχελ Καρομέρο από κουβανικό δικαστήριο σε τετραετή φυλάκιση, «με στόχο να επιστρέψει στην Ισπανία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα έπρεπε αρχικά να μάθουμε με λεπτομέρειες το σκεπτικό της απόφασης η οποία ανακοινώθηκε σήμερα. Και κατόπιν θα πρέπει να εξετάσουμε τα πιθανά σενάρια. Είναι αληθές πάντως ότι η κυβέρνηση έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι βασική ιδέα είναι να επαναπατριστεί το συντομότερο δυνατόν ο Καρομέρο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

«Προς το παρόν, θα πρέπει να δούμε όλες τις πιθανές επιλογές. Προς το παρόν, υπάρχει μια διαδικασία ανάλυσης και μελέτης της απόφασης», πρόσθεσε.

Ο Άνχελ Καρομέρο, ο πρόεδρος της Νέας Γενιάς, της νεολαίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, κρίθηκε ένοχος για το θάνατο του Κουβανού αντιφρονούντα Οσβάλντο Πάγια, στις 22 Ιουλίου, στο Μπαγιάμο της Κούβας. Το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο 27χρονος Καρομέρο ξέφυγε από την πορεία του, ανατράπηκε και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο Πάγια και άλλος ένας Κουβανός αντιφρονών, ο Χάρολντ Σεπέρο Εσκαλάντε. Κουβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Ο συνήγορος του Καρομέρο ζητούσε την αθώωσή του.

Η οικογένεια του Πάγια δεν έχει αποδεχτεί την επίσημη εκδοχή και υποστηρίζει ότι στο δυστύχημα ενεπλάκη και ένα άλλο όχημα.