Η Δανία σκοπεύει να «στεγάσει» τους πιο ανεπιθύμητους ξένους στη χώρα σε ένα πολύ αφιλόξενο μέρος: ένα μικροσκοπικό, δυσπρόσιτο νησί που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εργαστήρια, στάβλους και ένα κρεματόριο ενός κέντρου έρευνας για μεταδοτικές ζωικές ασθένειες.

Για να δώσει μάλιστα ένα πιο σαφές μήνυμα, το ένα από τα δύο φέρι μποτ που εκτελούν τις μεταφορές από και προς το νησί, ονομάζεται Virus (στα ελληνικά «Ιός»), όπως αναφέρουν οι New York Times.

«Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία, και θα το νιώσουν αυτό», τόνισε η υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Inger Stojberg.

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα και το αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή τη συμφωνία τους να «φιλοξενήσουν» περίπου 100 άτομα στο νησί Λίντχολμ. Πρόκειται για ξένους που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Πολλοί από αυτούς θα είναι άνθρωποι που απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους.

Το μικροσκοπικό νησί βρίσκεται σε έναν ορμίσκο της Βαλτικής Θάλασσας και απέχει περίπου δύο μίλια από την πλησιέστερη ακτή, με τη συγκοινωνία να είναι σπάνια. Οι αλλοδαποί θα δίνουν υποχρεωτικά αναφορά στο νησί καθημερινά και θα είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση αν δεν το κάνουν.

«Θα ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των αναχωρήσεων του φέρι όσο γίνεται περισσότερο», επεσήμανε ο Martin Henriksen, υπεύθυνος για τη Μετανάστευση στο Κόμμα του Λαού της Δανίας. «Θα το κάνουμε όσο πιο περίπλοκο και ακριβό μπορούμε».

Σε διάστημα τεσσάρων ετών θα διατεθούν περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια για τις μεταναστευτικές υποδομές στο νησί και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το 2021.

Η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, Kristian Jensen, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι το νησί δεν είναι φυλακή, αλλά προσέθεσε ότι όποιος θα βρίσκεται εκεί θα είναι και αναγκασμένος να κοιμάται εκεί.

Η Louise Holck, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δανίας, επεσήμανε ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση για πιθανές παραβιάσεις των διεθνών δεσμεύσεων από πλευράς της Δανίας.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων επιτεύχθηκε στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τον ετήσιο προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο το Κόμμα του Λαού της Δανίας απαιτεί περιορισμούς στους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αντάλλαγμα για τις ψήφους του υπέρ του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «σπρώξει» τον μεταναστευτικό νόμο στα όρια των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθεί αν το σχέδιο για το νησί Λίντχολμ θα υπερβεί τα όρια.

Το πλάνο της κυβέρνησης επεκτείνει την πολιτική χορήγησης κινήτρων στους ανθρώπους που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα, κάνοντας τη ζωή τους ανυπόφορη. Μάλιστα οι αλλοδαποί με ποινικό μητρώο δεν επιτρέπεται να εργαστούν στη Δανία.

Εκατοντάδες μετανάστες που διαμένουν σε δύο κέντρα απέλασης αρνούνται να φύγουν, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί να απαλλαγεί εκείνους που δεν έχουν νομικό δικαίωμα να παραμείνουν στη Δανία.

Ο πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να ενσωματώνει τους μετανάστες, αλλά να τους φιλοξενεί μέχρι να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Σε συγκέντρωση του κόμματός του επεσήμανε: «Δεν είναι εύκολο να ζητήσουμε από τις οικογένειες να γυρίσουν σπίτι τους, αν έχουν τακτοποιηθεί. Αλλά είναι το ηθικά σωστό».

Το περασμένο καλοκαίρι υπερψηφίστηκε η απαγόρευση κάλυψης προσώπου, γνωστή και ως η «απαγόρευση της μπούρκας» καθώς ακολούθησε μια συζήτηση σχετικά με το ισλαμικό ένδυμα που κάποιοι θεωρούν ως «μη δανέζικο». Αυτό το μήνα, το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νομοθεσία που απαιτεί από τους μετανάστες που θέλουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα να σφίξουν τα χέρια τους με αξιωματούχους ως μέρος της τελετής πολιτογράφησης, αν και κάποιοι μουσουλμάνοι επιμένουν ότι δεν μπορούν να κάνουν χειραψία με άτομο αντίθετου φύλου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η χειραψία είναι «βασική δανέζικη αξία».