Καθώς γυναίκες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της βίας εξαιτίας του φύλου την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε μια δραματική δημόσια χειρονομία για να εκδηλώσει την υποστήριξή του στο κίνημα που αξιώνει να τερματιστεί η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι ζωγράφισε μια κόκκινη γραμμή κάτω από το μάτι του με κραγιόν, καθώς συμμετείχε στις εργασίες της έκτακτης συνόδου για το Brexit στις Βρυξέλλες, όπως και διάσημοι ποδοσφαιριστές που έκαναν το ίδιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία κατά της βίας των γυναικών στην Ιταλία.

«Δεν είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι είναι συνηθισμένο», τόνισε ο πολιτικός κατά τη διάρκεια της συνόδου, αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία.

«Η βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη. Το έμαθα αυτό από τη μητέρα μου και το μαθαίνω στα παιδιά μου», ανέφερε αργότερα ο Ταγιάνι μέσω Twitter.

Ποδοσφαιριστές κορυφαίων ιταλικών συλλόγων έκαναν την ίδια χειρονομία στους αγώνες της Κυριακής, σε ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ή χρησιμοποιώντας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την ετικέτα #unrossoallaviolenza — δηλαδή «κόκκινη κάρτα στη βία» κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία και το ένα στα δέκα κορίτσια παγκοσμίως έχει βιαστεί ή υποστεί σεξουαλική επίθεση.

Ο Ταγιάνι σημείωσε παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το κτίριο του ΕΚ φωτίστηκε με πορτοκαλί χρώμα για την Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στην έναρξη μιας 16ήμερης καμπάνιας.

«Κανένας δεν μπορεί να προσπαθεί να επιβληθεί με τη βία, ή μέσω της βίας. Πολύ περισσότερο, εναντίον γυναικών», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.