Περίπου 200 σαλαφιστές διαδήλωσαν σήμερα στο Σάλε, κοντά στο Ραμπάτ, μετά την προσευχή της Παρασκευής, διαμαρτυρόμενοι για την αντιισλαμική ταινία που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και θεωρούν ότι προσβάλει τη θρησκεία τους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί της συνοικίας Ράμα και έκαψαν αμερικανικές σημαίες φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα κατά του «αμερικανικού σατανά». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια

Από την Τετάρτη περίπου 300 νέοι οργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Καζαμπλάνκα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Ημέρα κινητοποήσεων ήταν η σημερινή και για το Ιράκ, όπου για πρώτη φορά οργανώθηκαν διαδηλώσεις και σε περιοχές των σουνιτών. Η μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις ήταν αυτή της Βασόρας. Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας ιρακινές σημαίες, φώναζαν ρυθμικά «Δεν υπάρχει ελευθερία όταν προσβάλλεις ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους» και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στη σουνιτική συνοικία Αζαμίγια, στα βόρεια, και στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πόλης. Παρόμοιες κινητοποιήσεις, χωρίς επεισόδια, έγιναν επίσης στο Ραμάντι και την Φαλούτζα ενώ στην ιερή πόλη Νατζάφ ο κληρικός Σαντρεντίν αλ-Κουμπάντζι κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη από τους μουσουλμάνους και να παραπέμψουν όλους όσους εργάστηκαν για την ταινία στο ειδικό ισλαμικό δικαστήριο.

Μερικές εκατοντάδες Κενυάτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν επίσης στο τζαμί της Μομπάσα και έκαψαν την αμερικανική σημαία. Οι πιστοί δεν βγήκαν στους δρόμους της πόλης γιατί φοβήθηκαν ότι η αστυνομία θα αντιδρούσε βίαια αλλά και για να μην δώσουν αφορμή σε ταραξίες να προκαλέσουν επεισόδια, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των Ιμάμηδων της Κένυας, Χαλίφα Μοχάμεντ.

«Καταδικάζουμε την αμερικανική ταινία, το περιεχόμενο της οποίας προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «στρατηγική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων Ευρωπαίων προέδρων για να κάμψουν το Ισλάμ».