Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε πριν αποκεφαλισθεί εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων.

Η Yeni Safak, εξηγώντας ότι είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές όσων ακολούθησαν, αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης, οπότε και Σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά του.

Στη συνέχεια, αποκεφαλίσθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν αναφέρει με ποιον τρόπο απέκτησε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ορισμένα Μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου. Το σώμα του διαμελίσθηκε ακολούθως.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό Μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μου δημιουργήσετε προβλήματα».

Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη.

Αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

«Πιθανόν η Ευρώπη να αναθεωρήσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία»

Τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει η Ευρώπη ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πρότεινε σήμερα ένας σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε εκεί και ότι το πτώμα του μεταφέρθηκε, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά το Ριάντ.

«Έχουμε μια πολύ αμφιλεγόμενη εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά με αυτό που συνέβη στην περίπτωση Κασόγκι τις τελευταίες ημέρες και αυτά που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της προς τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε στο δίκτυο Deutschlandfunk ο Γιούργκεν Χαρντ, ο εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των συντηρητικών της Μέρκελ.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας πλεονέκτημα ώστε η Σαουδική Αραβία να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χαρντ είπε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στην πολιτική και δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ριάντ.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε το Ριάντ καλή τη πίστει παρότι Αμερικανοί βουλευτές φωτογραφίζουν τη σαουδαραβική ηγεσία ως εμπλεκόμενη στην εξαφάνιση του Κασόγκι και ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση της Δύσης προς τη Σαουδική Αραβία να δώσει απαντήσεις.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και σύμμαχος της Μέρκελ, άσκησε κριτική εις βάρος του Τραμπ έπειτα από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου. «Ο καθοριστικός παράγοντας τώρα είναι η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά είπε στον πρίγκιπα διάδοχο ότι σας δίνουμε απόλυτη ελευθερία αρκεί να αγοράζετε αρκετά όπλα και άλλα πράγματα από εμάς», όπως δήλωσε στο δίκτυο ARD.