Ο καύσωνας και η ξηρασία που πλήττουν την Ιταλία από το βορρά ως το νότο από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν προκαλέσει ζημιές περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον γεωργικό τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας της ιταλικής γεωργίας, Confagricoltura.

«Αυτό το ασυνήθιστο ατμοσφαιρικό γεγονός έχει προκαλέσει -και προκαλεί ακόμη- ζημιές στις καλλιέργειες που ανέρχονται σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ» εκτίμησε ο Μάριο Γκουίντι, πρόεδρος της Confagricoltura, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Radicoor.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες» παραδέχθηκε ο υπουργός Γεωργίας, Μάριο Κατάνια, ο οποίος διαβεβαιώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι συνεργάζεται με τις γεωργικές οργανώσεις, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την κήρυξη κατάστασης φυσικής καταστροφής.

Τρεις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, η Εμίλια-Ρομάνια, η Βενετία και η Λομβαρδία έχουν ζητήσει την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που δεν καλύπτονται πάντα από τις ασφάλειες, σύμφωνα με την Confagricoltura.

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης θα επιτρέψει στους παραγωγούς να αποζημιωθούν για το 80% των ζημιών που καταγράφονται στην ακαθάριστη αξία της παραγωγής, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ζήτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άδεια να καταβάλει τις ενισχύσεις που προβλέπονται βάσει της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), 50 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Το γεωργικό συνδικάτο Coldiretti εκτιμά ότι λόγω της ζέστης και της ξηρασίας, οι συγκομιδές έχουν μειωθεί κατά 20% για τις τομάτες, 30% για τον αραβόσιτο, και 40% για τη σόγια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Ο αμπελουργικός τομέας αναμένει μια μείωση 10% της παραγωγής του σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Coldiretti.

«Οι μέλισσες που υποφέρουν πολύ από τη θερμότητα δεν μπορούν πλέον να κάνουν το πολύτιμο έργο τους της επικονίασης, και ο καύσωνας έχει κόψει την όρεξη στους χοίρους που καταναλώνουν έως και 40% λιγότερο της καθημερινής μερίδας τροφής τους» αναφέρει το γεωργικό συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Η Ιταλία ζει από το τέλος Ιουνίου σε θερμοκρασίες καύσωνα. Στις αρχές της εβδομάδας το θερμόμετρο πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα.