Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση με τους Ρομά την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, μετά τις απελάσεις που αποφάσισε η Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ καθώς επίσης και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κοινότητα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει αυτό το περίπλοκο θέμα. Τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση των Ρομά σε συγκεκριμένες χώρες μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Μπούζεκ χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση πρόσφατα έχει σκληρύνει την πολιτική της απέναντι στους Ρομά, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και στο εξωτερικό.

Τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση του Παρισιού έστειλε εκτός γαλλικών συνόρων 979 Ρομά, προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, και διέλυσε περισσότερους από δεκαπέντε παράνομους καταυλισμούς. Συνολικά περισσότεροι από 8.000 Ρομά έχουν απελαθεί από το γαλλικό έδαφος από τις αρχές του χρόνου.

Η Γαλλία κατέβαλε χρηματική αποζημίωση 300 ευρώ ανά κεφαλή, σε όσους Ρομά συναίνεσαν να απομακρυνθούν από τη χώρα, συν 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι θα «απομακρυνθούν» συνολικά 300 παράνομοι καταυλισμοί Ρομά.