Η εισαγγελία της Βουδαπέστης με σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η ουγγρική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στην έρευνα την οποία διεξάγει για τον πλέον καταζητούμενο ναζιστή εγκληματία πολέμου Λάζλο Τσάταρι.

Η εισαγγελία έχει αρχίσει από την 11η Σεπτεμβρίου του 2011 έρευνα για τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που βαρύνουν τον Λάζλο Τσάταρι, ο οποίος είναι σήμερα 97 ετών, βάσει των πληροφοριών που έλαβε από τον Εφραίμ Ζούροφ, διευθυντή του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ στην Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε η εισαγγελία, η οποία δεν αναφέρει το όνομα του υπόπτου.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, την οποία επικαλείται το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ, η έρευνα αυτή διεξάγεται «κατ’ αγνώστου…», γεγονός το οποίο απομακρύνει την προοπτική, για παράδειγμα, μιας σύλληψης και μιας άμεσης απαγγελίας κατηγοριών.

Η έρευνα είναι δύσκολη λόγω της μεγάλης χρονικής και γεωγραφικής απόστασης από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Λάζλο Τσάταρι, πρώην αρχηγός της αστυνομίας του εβραϊκού γκέτο στην σλοβακική πόλη Κόσιτσε (Κάσα στα ουγγρικά, Κασάου στα γερμανικά) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «το οποίο όσον αφορά τις διεθνείς συμβάσεις θέτει πολλά νομικά προβλήματα και προβλήματα έρευνας», επισημαίνει η εισαγγελία, η οποία διευκρινίζει ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται έγιναν την άνοιξη του 1944.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο Εφραίμ Ζούροφ παρέδωσε νέα έγγραφα κατηγορίας κατά του Λάζλο Τσάταρι για την απέλαση το 1941 300 εβραίων από το Κόσιτσε στο Καμενέτσκ-Ποντόλσκ, στην Ουκρανία, το οποίο ήταν τότε υπό την κατοχή των Ναζί.

Τα έγγραφα των ουγγρικών και τσεχοσλοβάκικων αρχείων έχουν εξεταστεί και μεγάλο μέρος της έρευνας συνίσταται στην εξεύρεση επιζώντων, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταθέσουν, κάτι που δημιουργεί προβλήματα επειδή ζουν στο εξωτερικό, εξηγεί η εισαγγελία.

«Η επίλυση αυτών των δυσκολιών αποτελεί προϋπόθεση για την αποσαφήνιση των γεγονότων και για οποιαδήποτε απόφαση όσον αφορά τη συνέχιση της έρευνας», υπογραμμίζει η εισαγγελία.

Η ουγγρική δικαιοσύνη γνωστοποίησε επίσης ότι ενημερώθηκε για τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες στη βρετανική εφημερίδα The Sun όσον αφορά τον Λάζλο Τσάταρι, η οποία βρήκε τον ύποπτο στο διαμέρισμά του στη Βουδαπέστη και αυτό χάρη στις πληροφορίες που δόθηκαν από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ.

Το Κέντρο επέκρινε σήμερα την αργοπορία της ουγγρικής δικαιοσύνης: «Τίποτε δεν έχει συμβεί και είμαι πολύ απογοητευμένος», δήλωσε ο Εφραίμ Ζούροφ, επισημαίνοντας το προχωρημένο της ηλικίας του Τσάταρι.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν: «Η ουγγρική κυβέρνηση υποστήριζε πάντα την εξαντλητική έρευνα των εγκλημάτων του παρελθόντος και τη δίωξη των δραστών. Ως εκ τούτου, καλεί για την αναζήτηση της αλήθειας και την τιμωρία των ενόχω», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ουγγρική κυβέρνηση.