Το Μεξικό επικύρωσε κι επίσημα σήμερα τη διεθνή Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης (ACTA), την οποία απέρριψε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το μεξικανικό ινστιτούτο βιομηχανικής ιδιοκτησίας (Impi) σημειώνεται ότι «με σκοπό να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της παραποίησης και της πειρατείας όσον αφορά τις μάρκες, τις εφευρέσεις, τα πνευματικά και καλλιτεχνικά έργα, το Μεξικό υπέγραψε σήμερα την ACTA».

Η συμφωνία αυτή έχει υπογραφεί από 22 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από άλλες δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απέρριψε, θεωρώντας ότι απειλεί τις ατομικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με το Impi «η ACTA παρέχει το γενικό πλαίσιο της σωστικής πρακτικής και της διεθνούς συνεργασίας που προστατεύει τα έργα, τη δημιουργικότητα, τις εξαγωγές και την ευημερία των Μεξικανών».

Το ινστιτούτο διαβεβαιώνει ότι το Μεξικό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραποίησης εμπορικών προϊόντων σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς, όπως στην ένδυση, στα φάρμακα, στα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, τον κινηματογράφο και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων.