Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε σήμερα τρεις νόμους που καταδικάζουν κυρίως σε βαρειές ποινές αυτούς που διαπράττουν «τρομοκρατικές» ενέργειες με στοχο την αλλαγή του χαρακτήρα του καθεστώτος, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Σε αυτούς που σχηματίζουν, διευθύνουν ή είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων μπορεί να επιβληθεί ποινή 10 ως 20 ετών καταναγκαστικής εργασίας, ωστόσο η ποινή μπορεί να είναι πιο αυστηρή αν ο στόχος τους είναι η αλλαγή του καθεστώτος ή του χαρακτήρα του κράτους», αναφέρεται στον έναν από τους νόμους που υιοθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από το συριακό κοινοβούλιο.

«Αν οι πράξεις τους αυτές προκαλούν το θάνατο ή αναπηρίες, μπορούν να επιβληθούν θανατικές ποινές», προστίθεται σε αυτόν.

Εξάλλου “η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δηλαδή οποιαδήποτε πράξη αποσκοπεί στη συλλογή, στην άμεση ή έμμεση χορήγηση χρημάτων, όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών, μέσων επικοινωνιών και πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές πράξεις τιμωρείται με κάθειρξη 15 ως 20 ετών”.

Ο ένας από τους άλλους δύο νόμους προβλέπει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να απολυθεί αν κριθεί ένοχος από δικαστήριο «για άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε μια τρομοκρατική ενέργεια, ή έχει προσφέρει υλική ή ηθική υποστήριξη σε μια τρομοκρατική ομάδα».

Τέλος ο τρίτος νόμος καταδικάζει «σε 10 ή 20 χρόνια καταναγκαστικών έργων” και σε “πρόστιμα τους δράστες απαγωγών με αίτημα λύτρα».