Την παντοδυναμία του Ερντογάν ανέδειξε κυρίως το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία, δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Ραπτόπουλος.

«Ο Ερντογάν πέτυχε τον κύριο στόχο του, να γίνει ο πρώτος πρόεδρος αυτής της μεταβατικής περιόδου του προεδρικού συστήματος. Τώρα, το πόσο ακόμη θα είναι ισχυρός, αυτό θα φανεί» σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος «δεν θα άφηνε το “παιχνίδι” να πάει στην δεύτερο γύρο, δεν θα επέτρεπε να δημιουργηθούν ζυμώσεις στην αντιπολίτευση, οι οποίες θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση στο μέλλον, ούτε θα επέτρεπε δηλαδή να έρθουν πιο κοντά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ ενδεχομένως και το κουρδικό κόμμα» τόνισε δε με έμφαση.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναφέρθηκε και στην επίδοση του βασικού αντιπάλου του κ. Ερντογάν, Μουαμέρ Ιντζέ, λέγοντας ότι μπορεί να μην κατάφερε να ανατρέψει και να απειλήσει τον Ερντογάν, «έφερε ωστόσο 30%» και τα πήγε αξιοπρεπώς.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο, είναι κάποιες νέες πολιτικές συμπεριφορές που αναδύθηκαν. «Για πρώτη φορά στην Τουρκία», εξήγησε, «εμφανίστηκαν συνεργασίες, πολιτικές, εκλογικές συνεργασίες, συνασπισμοί».

Όσο για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών και την οικονομία, ο κ. Ραπτόπουλος εκτίμησε πως όλα καλύφθηκαν από τη ρητορική της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. «Νομίζω πως το υπερεθνικιστικό παραλήρημα τα κάλυψε όλα και ο απλός λαός δεν είδε το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει εκεί και πραγματικά διογκώνεται» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας πως η αποτίμηση από την ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ρεαλιστική και ψύχραιμη. «Εκτιμώ πως τα στρατιωτικά συμφέροντα της Τουρκίας δεν συγκεντρώνονται απλώς και μόνο σε ένα πρόσωπο. Είναι το “Raison d’ etat” της Τουρκίας, δηλαδή τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του κράτους εκείνα τα οποία επιβάλουν να ακολουθηθεί μια πολιτική συγκεκριμένη, αναθεωρητική» τόνισε.

«Άρα και αν ακόμη υπάρξει μια ύφεση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει να λανθασμένα συμπεράσματα τα οποία θα λένε “βγήκε πρόεδρος ο Ερντογάν, όλα καλά, ησύχασε, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα”» υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που είναι και ο μεταφραστής (από τα τουρκικά στα ελληνικά) του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, «Το Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας».