Με το σύμβουλο του προέδρου της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς θα συναντηθεί σήμερα στο Βελιγράδι ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Ρόμπερτ Κούπερ. Οι δύο άντρες θα συζητήσουν για τη μέχρι τώρα ροή των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ο Κούπερ, όπως δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, θα κομίσει όλες τις επιτευχθείσες συμφωνίες και το Βελιγράδι αναμένει, μετά την επίσκεψη του Βρετανού διπλωμάτη, να αποσαφηνιστεί αν η ΕΕ έχει νέους όρους για τη Σερβία.

Ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής θα συναντηθεί με τον Τζούριτς, επειδή ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς βρίσκεται στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Ρίο της Βραζιλίας.

Μέχρι τώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί αν ο Βρετανός διπλωμάτης θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ο οποίος έχει αναγγείλει ότι το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Από την έδρα της ΕΕ ανακοινώθηκε ότι ο κ. Κούπερ μετά το Βελιγράδι θα ταξιδεύσει στην Πρίστινα για συνάντηση με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας, Εντίτα Ταχίρι.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών του διαμεσολαβητή της ΕΕ θα είναι οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και η εφαρμογή τους, δήλωσαν οι κ.κ. Κοτσιγιάντσιτς και Τζούριτς.

Η αποσαφήνιση όσων έχουν συμφωνηθεί στο διάλογο, είπε ο κ. Τζούριτς, θα επιτρέψει να ενημερωθούν ο πρόεδρος της χώρας και οι πολίτες για τη δυναμική των συνομιλιών και τον τρόπο, με τον οποίο οι Βρυξέλλες “βλέπουν” τις συμφωνίες.

Η κ. Κοτσιγιάντσιτς διέψευσε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου που ανέφεραν ότι η ΕΕ έθεσε νέους όρους στη Σερβία για την πρόοδο στην πορεία ένταξης στην ΕΕ.

«Το βασικό όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό είναι ορατή και βιώσιμη βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο» τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσιτς.