Πιο περίπλοκη απ’ ό,τι έμοιαζε αποδείχθηκε η εξουδετέρωση βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύφθηκε στη Δρέσδη, στη Γερμανία, καθώς ο μηχανισμός εξερράγη εν μέρει και προκάλεσε πυρκαγιά.

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός αλλά «ο κίνδυνος είναι αυτή τη στιγμή αληθινά αυξημένος και δεν είναι δυνατό να γίνει εκτίμηση της κατάστασης», όπως έγραψε στο Twitter η αστυνομία της Δρέσδης, όπου η βόμβα ανακαλύφθηκε την Τρίτη σε εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Περίπου 9.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανάμεσά τους οι ένοικοι δύο οίκων ευγηρίας και οι νοσηλευόμενοι σ’ ένα νοσοκομείο, ενώ οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της βόμβας προκάλεσαν μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Δρέσδης.

Παρά την καλή εκπαίδευση των Γερμανών πυροτεχνουργών, αυτή τη φορά η επιχείρηση δεν εξελίχθηκε ομαλά. Όπως περιγράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Γαλλικό, την ώρα που οι ειδικοί αφαιρούσαν εξ αποστάσεως τον πυροκροτητή, πετάχθηκαν σπίθες που έβαλαν φωτιά στο μονωτικό υλικό που είχε τοποθετηθεί κοντά στη βόμβα των 250 κιλών, η οποία εξερράγη εν μέρει.

Η κατάσταση παρέμενε «δύσκολη» σήμερα το πρωί και, σύμφωνα με την αστυνομία, οι ειδικοί δεν θα μπορέσουν να επέμβουν παρά μόνο όταν η φωτιά θα έχει σβήσει και τα υλικά θα έχουν κρυώσει.

Λόγω των εντατικών συμμαχικών βομβαρδισμών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πυροτεχνουργοί στη Γερμανία αναγκάζονται τακτικά να εξουδετερώνουν βόμβες και οβίδες από την εποχή εκείνη, οι οποίες ανακαλύπτονται στη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξια ή μέσα σε δάση, σε αγρούς, μερικές φορές ακόμη και σε κήπους.

Η Δρέσδη ιδιαίτερα καταστράφηκε πλήρως από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στο τέλος του πολέμου.

(φωτογραφία αρχείου)