Ο οδηγός που έριξε ένα νοικιασμένο λευκό βαν πάνω σε πλήθος πεζών τη Δευτέρα στο Τορόντο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δεκαπέντε, ενήργησε «από πρόθεση», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, ο Μαρκ Σόντερς.

Ο απολογισμός της επίθεσης με το φορτηγάκι, που έπεσε με ταχύτητα σε ανυποψίαστους πολίτες στο πεζοδρόμιο σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της καναδικής μεγαλούπολης, αυξήθηκε στους δέκα νεκρούς, ενώ τραυματίες είναι άλλοι 15, διευκρίνισε ο ανώτατος αξιωματικός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας του Καναδά Ραλφ Γκούντεϊλ απέκλεισε το σενάριο μιας επίθεσης εναντίον «της εθνικής ασφάλειας» της χώρας και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο οδηγός του βαν είναι ένας άνδρας ηλικίας 25 ετών, ο Άλεκ Μινασιάν, από το βόρειο Τορόντο. Ο Σόντερς τόνισε πως ο Μινασιάν δεν είχε ποινικό μητρώο, δεν υπήρχε τίποτα γι’ αυτόν στους φακέλους της αστυνομίας και τα κίνητρα της πράξης του δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή.