«Κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν πιο αριστεροί από τους άλλους» δήλωσε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, εξηγώντας ότι επέλεγε να σκοτώσει τους «μαρξιστές» και άφησε να ζήσει ένας νεαρός που έμοιαζε πιο συντηρητικός.

«Αυτός ο άνθρωπος έμοιαζε δεξιός, αυτή ήταν η εμφάνισή του. Γι’ αυτό δεν τον πυροβόλησα», σημείωσε ο Μπρέιβικ, 33 ετών.

Ο δράστης του διπλού μακελειού στη Νορβηγία αρνείται ότι είναι ποινικά ένοχος και επιμένει ότι τα θύματά του ήταν «προδότες», καθώς οι πολυπολιτισμικές απόψεις τους βοηθούν την ντε φάκτο εισβολή των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Ο Μπρέιβικ ζήτησε συγγνώμη από τους αθώους περαστικούς που έχασαν τη ζωή τους όταν πυροδότησε μια βόμβα 950 κιλών στο Όσλο. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 200.

«Σε όλους αυτούς θέλω να πω ότι λυπάμαι βαθιά γι’ αυτό που συνέβη», είπε. «Αλλά ό,τι έγινε, έγινε», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τις πράξεις του «μια ασήμαντη βαρβαρότητα με στόχο να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη».

Ο Μπρέιβικ δήλωσε εξάλλου, αναφερόμενος στο μακελειό στο νησί Οτόγια όπου πραγματοποιούνταν η κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, ότι θα το ξανάκανε παρότι πολλά από τα θύματά του ήταν μικρότερα από 18 ετών.

«Πολλοί άλλοι στη Νορβηγία αξίζουν να πεθάνουν περισσότερο από αυτούς τους νεαρούς. Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που αξίζουν να πεθάνουν για την προδοσία και τα ψεύδη τους. Δημοσιογράφοι και μέλη του κοινοβουλίου, για παράδειγμα» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Μπρέιβικ υποστήριξε ότι έπεσε θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς όταν το δικαστήριο διέταξε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

«Αν ήμουν ένας γενειοφόρος τζιχαντιστής δεν θα είχε ζητηθεί ψυχιατρική εξέταση», δήλωσε στον δικηγόρο του Γκάιρ Λίπεσταντ. «Αλλά επειδή είμαι ένας μαχόμενος εθνικιστής υποβάλλομαι σε κατάφορο ρατσισμό. Προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν όλα όσα υποστηρίζω», κατήγγειλε ο Μπρέιβικ.