Ο Νιούτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της αναμέτρησης για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, παραδέχτηκε πως πιθανότατα ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ο αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με δεδομένο την οργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας και τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει συγκεντρώσει ως τώρα. Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι η πιθανότερη επιλογή των Ρεπουμπλικάνων», τόνισε ο Γκίνγκριτς σε συνέντευξή του στο FoxNews.

«Αν συγκεντρώσει 1.144 εκλέκτορες -αναγκαίος αριθμός για να κερδίσει το χρίσμα- θα τον υποστηρίξω και θα κάνω τα πάντα για να τον βοηθήσω να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα», υπογράμμισε, λέγοντας πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι ίσως η σημαντικότερη.

Μέχρι σήμερα ο Ρόμνεϊ έχει συγκεντρώσει 655 εκλέκτορες, ο Ρικ Σαντόρουμ 272 και ο Γκίνγκριτς 140, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics. Ο Ρον Πολ βρίσκεται στην 4η θέση με 67 εκλέκτορες.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι και υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αυξάνουν την πίεση στον υπερσυντηρητικό Σαντόρουμ για να αποσυρθεί. Χθες ο Ρίτσαρντ Λαντ επικεφαλής της Εκκλησίας των Βαπτιστών του Νότου του ζήτησε να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα και να στηρίξει τον Ρόμνεϊ.

«Ως φίλος, θα του πω να σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα να παραιτηθεί», δήλωσε ο Λαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ομως, ως τώρα δεν υπάρχουν ενδειξεις για το τι σκοπεύει να κάνει ο Σαντόρουμ, φανατικός καθολικός και κατά των αμβλώσεων και των γάμων ομοφυλόφιλων. Η εφημερίδα The Hill, που ειδικεύεται σε θέματα του Κογκρέσου, αποκαλύπει επικαλούμενη το περιβάλλον του Σαντόρουμ, ότι μπορεί αν παραιτηθεί αν χάσει τις προκριματικές στην Πενσυλβάνια, τόπο καταγωγής του.