Μπορίσοφ: Ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν άμεσα, αλλά εν μέρει

«Η χώρα ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και το κάνει στην εντέλεια»


ΚΟΣΜΟΣ
18:56
15/02/2018
Μπορίσοφ: Ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν άμεσα, αλλά εν μέρει
1
loading

Την άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα του, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, είναι σε θέση να ενταχθεί εν μέρει, αλλά αμέσως στον χώρο Σένγκεν.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται σε μια σταδιακή ένταξη στον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που θα ανέβαλε για αργότερα το θέμα της άρσης των ελέγχων στα χερσαία σύνορα. Η Γερμανία, κυρίως, βλέπει θετικά αυτήν τη σταδιακή ένταξη.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που είναι μέλη της ΕΕ από το 2007, έχουν εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια για την ένταξή τους στον χώρο Σένγκεν, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, δεν επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι η Σόφια και το Βουκουρέστι θα πρέπει να επιτύχουν μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα σύνορά τους με πιο αξιόπιστο τρόπο.

«Οι Ολλανδοί φίλοι μας θα έπρεπε να εγκρίνουν (το άνοιγμα) των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και να αφήσουν για το τέλος το θέμα των χερσαίων συνόρων», όταν η μεταναστευτική κρίση δεν θα είναι τόσο οξεία, είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σόφια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπορίσοφ εκτιμά πάντως ότι η χώρα του έχει ήδη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την πλήρη ένταξή της στον χώρο Σένγκεν. «Η Βουλγαρία ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και το κάνει στην εντέλεια», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι έχει τοποθετηθεί ένας φράχτης από συρματόπλεγμα 270 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία.

Όσον αφορά τις κατηγορίες περί διαφθοράς, δήλωσε «ενοχλημένος γιατί δεν είναι δίκαιες» και εκτίμησε ότι «η διαφθορά υπάρχει παντού» και όχι μόνο στη Βουλγαρία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Sitof

    ΜΕ ΤΟΥΣ [...] ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει