Η τεχνολογική εταιρεία Google συνεργάσθηκε με το Νοτιοαφρικανικό Κέντρο Μνήμης Νέλσον Μαντέλα (NMCM) προκειμένου να δημιουργήσουν ένα Διαδικτυακό ψηφιακό αρχείο με φωτογραφίες και έγγραφα που ανήκουν στον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, η πρόσβαση στο οποίο θα είναι ελεύθερη και δωρεάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομίλου.

Το περιεχόμενο του αρχείου θα διαιρείται σε διάφορες εποχές της ζωής του Μαντέλα, ο οποίος έπειτα από 27 χρόνια στη φυλακή έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994. Ο Μαντέλα, που σήμερα είναι 93 ετών συμπλήρωσε μία θητεία στην προεδρία της χώρας του και κατόπιν αποσύρθηκε από τα κοινά, ζώντας έκτοτε -όσο του ήταν δυνατόν- μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Συνεργασθήκαμε στενά με το Κέντρο για να δημιουργήσουμε μία διαδραστική Διαδικτυακή εμπειρία και ευελπιστούμε πως θα σας εμπνεύσουμε και εσάς τόσο, όσο εμπνευσθήκαμε κι εμείς», τονίζει στο ιστολόγιό του ο όμιλος Google.

Τα αρχεία περιέχουν έναν «πλούτο από πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή και την κληρονομιά του αξιόλογου Αφρικανού ηγέτη», τονίζει ο όμιλος.

Στο υλικό του ψηφιοποιημένου αρχείου περιλαμβάνονται και οι επιστολές του Μαντέλα προς τους φίλους και την οικογένειά του καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή, όπως επίσης και οι απόψεις για τον Μαντέλα από άλλες προσωπικότητες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Το ίδρυμα του Μαντέλα ισχυρίζεται πως το υλικό ναι μεν αρχειοθετήθηκε από το Google, αλλά η ιδιοκτησία του δεν έχει μεταβιβασθεί στην αμερικανική εταιρεία.

Η Google δρομολόγησε το Διαδικτυακό αυτό σχέδιο πριν ένα χρόνο, χορηγώντας παράλληλα μία δωρεά 1,25 εκατ. δολαρίων στο NMCM.