Την εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν καλύτερες και το κλίμα ανάμεσά τους πιο θετικό θυμίζει η μπλε και άσπρη σημαία της κορεατικής χερσονήσου υπό την οποία θα παρελάσουν μαζί Βόρεια και Νότια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν τον Φεβρουάριο.

Με τη σημαία της ενοποίησης είχαν παρελάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, όταν έτυχαν θερμής υποδοχής στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ. Η σημαία έχει ρίζες πίσω στο 1989, όταν η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν νέα σημαία για το ενδεχόμενο αποστολής κοινής ομάδας στους Ασιατικούς Αγώνες του 1990. Δείχνει την κορεατική χερσόνησο στα μπλε σε λευκό φόντο.

Τα πλάνα για κοινή ομάδα σε εκείνους τους αγώνες δεν ευοδώθηκαν, όμως η σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια το 1991 όταν η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ έστειλαν ενιαία ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ που διεξήχθη στην Ιαπωνία. Όταν η ενιαία γυναικεία ομάδα της Κορέας ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο, η σημαία υψώθηκε θριαμβευτικά, με υπόκρουση το «Arirang», ένα παραδοσιακό κορεάτικο τραγούδι, που ακούστηκε αντί για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Τη δεκαετία από το 1998 έως το 2008, αθλητές από τις δύο χώρες παρέλασαν με την ενιαία σημαία σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, όπως στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, τους Χειμερινούς του Τορίνο το 2006, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Το 2007, μια μεγάλη σημαία «ενοποίησης» υψώθηκε όταν ο τότε πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου-χιουν διέσχισε πεζή τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα για τη  σύνοδο κορυφής με τον πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ψυχράθηκαν δραματικά το 2010 μετά τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου, την ευθύνη για την οποία επέρριψε ο Νότος στον Βορρά. Η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, όμως οι σχέσεις συνέχισαν να επιδεινώνονται καθώς ο Βορράς επιτάχυνε τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά του αψηφώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αν και οι δύο Κορέες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ίδια ομάδα και να χρησιμοποιήσουν την ενιαία σημαία στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιοντσάν, το θέμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όπως δηλώνει στο Reuters εκπρόσωπος των διοργανωτών.

Εκπρόσωποι της Νότιας και της Βόρειας Κορέας θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), στη Λωζάνη της Ελβετίας.