Η Joanna Krzysztonek από το Wroclaw της Πολωνίας αναγκάστηκε να περάσει 75 ημέρες στο κρεβάτι ξαπλώνοντας σχεδόν… ανάποδα, προκειμένου να σώσει τη ζωή των εμβρύων που κυοφορούσε.

Η 31χρονη γυναίκα είχε ήδη γεννήσει πρόωρα ένα από τα έμβρυα, το οποίο όμως έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η νεαρή μητέρα διέτρεχε κίνδυνο να μολυνθεί η μήτρα της, κάτι που θα οδηγούσε είτε σε αιμορραγία η οποία θα μπορούσε αν αποβεί μοιραία, είτε θα «κατέστρεφε» τις όποιες πιθανότητες είχε να κάνει ποτέ ξανά παιδιά.

Έπρεπε να ξαπλώνει σε κρεβάτι με κλίση 35 μοιρών για περισσότερο από 10 εβδομάδες, κάτι που της προκαλούσε τρομερές ζαλάδες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει να δύο έμβρυα που ήταν ακόμη ζωντανά.

Όταν έμαθε ότι περίμενε τρίδυμα, η νεαρή γυναίκα ένιωσε μεγάλη χαρά. Η εγκυμοσύνη της κυλούσε ήρεμα και έτσι η Joanna συνέχισε να πηγαίνει στη δουλειά της. Όμως η χαρά της μετατράπηκε σε αγωνία τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν στην 22η εβδομάδα της κύησης γέννησε ένα από τα τρίδυμα, το οποίο όμως δεν κατάφερε να ζήσει.

Οι γιατροί που την ανέλαβαν κατάφεραν με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής να σταματήσουν τις συσπάσεις και να «εμποδίσουν» τη γέννηση των δύο άλλων εμβρύων και στη συνέχεια «έδεσαν» τον ομφάλιο λώρο και τον «έβαλαν» πάλι στη μήτρα της.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά όμως η Joanna έπρεπε να μένει ξαπλωμένη στο κρεβάτι, με το κεφάλι της σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της λεκάνης της.

«Αναστέναξα με ανακούφιση όταν μου είπαν ότι υπήρχε μια ελπίδα να σωθούν τα μωρά μου και να γεννηθούν. Εγώ από εκείνη τη στιγμή και μετά σκεφτόμουν μόνο αυτά» είπε η ίδια.

Τελικά η νεαρή μητέρα έφερε στον κόσμο την κόρη της Iga και το γιο της Ignacy στις 15 Φεβρουαρίου με καισαρική.

Οι γιατροί που την παρακολούθησαν είπαν ότι θεωρούσαν ότι η Joanna βρισκόταν σε «κατάσταση τοκετού» από τη γέννηση του πρώτου εμβρύου.

«Αυτή η διαδικασία, δηλαδή η γέννα, έχει μια αρχή και ένα τέλος. Εφόσον γεννήθηκε ένα μωρό, αυτό σημαίνει ότι ο τοκετός είχε ξεκινήσει» είπε ο Dr Zimmer.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η θέληση και η αφοσίωσή της ήταν αυτό που τελικά «έσωσε» τα μωρά της.

Ο τοκετός στους ανθρώπους συνήθως διαρκεί από 8 μέχρι 12 ώρες, ενώ μια εγκυμοσύνη περίπου 40 εβδομάδες.

Η «περίεργη» στάση που είχε όταν ήταν ξαπλωμένη και η φαρμακευτική αγωγή «κράτησε» την Iga και τον Ignacy «μέσα» της για 32 εβδομάδες. Προς το παρόν τα μωρά παραμένουν σε θερμοκοιτίδα, αλλά αναμένεται να πάρουν εξιτήριο σύντομα.