Έχουν περάσει πέντε δεκαετίες από κείνη τη μέρα που ο John Spinello σκέφτηκε και σχεδίασε ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως επιτραπέζια παιχνίδια για μικρές ηλικίες.

Ως «Μικροί Γιατροί» ξέρουμε στη χώρα μας το «Operation», μια παγκόσμια επιτυχία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει μαζέψει περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις στις τέσσερις γωνιές του κόσμου από τη στιγμή που βγήκε στα ράφια το 1965.

Ακόμα και σήμερα, παρά την παντοκρατορία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, οι «Μικροί Γιατροί» συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια των παιχνιδάδικων του πλανήτη κάνοντας πολλούς ανθρώπους πλούσιους.

AP_283760991483

Όπως και τον Spinello, θα νόμιζε κανείς, ο οποίος και κατέχει τα δικαιώματα του παιχνιδιού, σωστά; Καθόλου! Βλέπετε ο 80χρονος σήμερα και φοιτητής το 1964, όταν συνέλαβε την ιδέα του επιτραπέζιου παιχνιδιού, πούλησε το πρωτότυπο στον γνωστό σχεδιαστή παιχνιδιών Marvin Glass, με την υπόσχεση πως όταν θα έπαιρνε το πτυχίο του θα είχε μια θέση εξασφαλισμένη στην εταιρία του.

Όχι μόνο η υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά και ο Spinello πήρε μόλις 500 δολάρια για το παιχνίδι του! Κάποια στιγμή χρειάστηκε μάλιστα μια εγχείρηση και ο ίδιος, κόστους 25.000 δολαρίων, μια τραγική ειρωνεία αν σκεφτείτε πως ο αγγλικός τίτλος του παιχνιδιού είναι αυτός ακριβός: «Εγχείρηση».

AP_940075753968

Ο Spinello δεν είχε τα λεφτά και στον δρόμο του βρέθηκε ευτυχώς η Hasbro, η οποία είχε αγοράσει εντωμεταξύ τα δικαιώματα του παιχνιδιού του και δεν τον είχε ξεχάσει. Αυτή πλήρωσε τα έξοδα της επέμβασης και φρόντισε να τον κάνει γνωστό στην κοινότητα των παιχνιδάδων, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που χάρισε ένα από τα πιο κλασικά παιδικά παιχνίδια που μεγάλωσε γενιές και γενιές…