Ήρθη η απαγόρευση εξόδου από την Αίγυπτο, που είχε επιβληθεί σε Αμερικανούς ακτιβιστές, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση της κρίσης, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο, αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

Ανώτατος δικαστής και άλλες δικαστικές πηγές ανακοίνωσαν χθες ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εξόδου των Αμερικανών πολιτών από τη χώρα, οι οποίοι εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες η Αίγυπτος κατηγορεί ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Δεκαέξι από τους 43 κατηγορούμενους είναι Αμερικανοί, οι επτά εκ των οποίων βρίσκονται στην Αίγυπτο. Κατηγορούνται ότι είχαν πολιτικές δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με τη δουλειά τους και δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι δεν έχει λάβει διαβεβαίωση ότι η απαγόρευση ήρθη, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει η διένεξη να επιλυθεί στο πολύ άμεσο μέλλον.

Πηγές του αεροδρομίου δήλωσαν αργά χθες το βράδυ ότι ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος είχε μεταβεί από την Κύπρο στην Αίγυπτο για να απομακρύνει τους ακτιβιστές.