Ένα «ευχαριστώ» είπε με τον τρόπο της η Ρωσία στις ΗΠΑ μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, μια πληροφορία για μια σχεδιαζόμενη επίθεση στην Αγία Πετρούπολη βοήθησε ώστε να σωθούν πολλές ζωές και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να συνεργαστούν με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον.

Η Ουάσινγκτον έδωσε στη Ρωσία πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που βοήθησαν να αποτραπεί μια ενδεχομένως φονική βομβιστική επίθεση, ανέφεραν χθες Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, σε μια σπάνια επίδειξη συνεργασίας παρά τις βαθιές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ιδανικό παράδειγμα συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε τέτοια επίπεδα (συνεργασίας).»

Η πληροφορία οδήγησε στη σύλληψη επτά φερόμενων ως υποστηρικτών της οργάνωσης μαχητών Ισλαμικό Κράτος στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Πεσκόφ. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή πως το ΙΚ σχεδίαζε επιθέσεις σε δημόσιους χώρους στις 16 Δεκεμβρίου και πως όπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν όταν ερευνήθηκαν οι ύποπτοι.

Ο Πεσκόφ είπε πως οι ρωσικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν επαφές αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που η συνεργασία τους ήταν τόσο αποτελεσματική. «Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική πληροφορία που βοήθησε ώστε να σωθούν πολλές ζωές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός τους των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας συνάντησης, ο Πεσκόφ είπε πως το θέμα «δεν έχει τεθεί ακόμη».