Με στολή θα είναι, πλέον, υποχρεωμένες – από τις 21 Μαρτίου- να πηγαίνουν στη δουλειά τους οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι στο Ιράν.

Η στολή σχεδιάστηκε σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς καθηγητές και με βάση θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια. Ήδη ο ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες είναι αυστηρός και το νέο αυτό μέτρο έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές τους.

Σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανονισμούς, οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να φορούν μακρύ ένδυμα και μαντήλα για να καλύπτουν το περίγραμμα του σώματός τους και τα μαλλιά τους.

«Τα δείγματα που είδα δε διαφέρουν και πολύ από τα σημερινά ρούχα μας, αλλά το ότι με υποχρεώνουν να φορώ στολή στην ηλικία των 47 ετών, με κάνει να αισθάνομαι ανόητη και μού θυμίζει τα χρόνια του σχολείου», δήλωσε η Μεντεχέ Μ, η οποία εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία στην Τεχεράνη.

Τα βασικά χρώματα στη στολή θα είναι το μπλε και το σκούρο γκρι, ενώ ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για τους άνδρες εργαζομένους στους δημόσιους οργανισμούς.