Οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο να ξανανοίξει για τους επισκέπτες.

Η Μονή, ένα από τα πιο γνωστά χριστιανικά μνημεία στον κόσμο, έχει κλείσει για να γίνουν εργασίες προστασίας του από τους επικίνδυνους βράχους που την περιβάλλουν. Τις εργασίες επιβλέπει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Όπως γράφει η Hurriyet Daily News, επικαλούμενη το πρακτορείο Anadolu, ειδικοί απομάκρυναν κάποιους από τους βράχους που αποτελούσαν κίνδυνο για τη Μονή και οι εργασίες έχουν σε μεγάλο βαθμό τελειώσει. Εργασίες έγιναν τόσο στην ίδια τη Μονή όσο και στον δρόμο που οδηγεί σε αυτήν. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει την απομάκρυνση βράχου 600 τόνων και το μοναστήρι είναι προγραμματισμένο να ανοίξει και πάλι τον Αύγουστο του 2018.

«Ελπίζω το μοναστήρι να ανοίξει πλήρως έως τα τέλη του 2018. Οι εργασίες αποκατάστασης θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να φτάσουν σε κάθε μυστικό σημείο της Μονής, που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να δουν» δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών της Τραπεζούντας.