Ο Κάινγκ Γκουέκ Εάβ, γνωστός ως «Ντουκ», διευθυντής της φυλακής της Πνομ Πενχ υπό το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη, καταδικάστηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην πρώτη οριστική ετυμηγορία του.

Ο πρώην επικεφαλής της Τουόλ Σλενγκ ή S21, της κεντρικής φυλακής της πρωτεύουσας από το 1975 ως το 1979, είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 30 ετών τον Ιούλιο του 2010 για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο το δευτεροβάθμιο σώμα του δικαστηρίου μετέτρεψε την ποινή αυτή σε ισόβια κάθειρξη εκτιμώντας πως η πρώτη ετυμηγορία δεν ήταν αντίστοιχη των εγκλημάτων του 69χρονου σήμερα βασανιστή, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας φυλακής όπου 15.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια πριν εκτελεστούν.

«Τα εγκλήματα του Κάινγκ Γκουέκ Εάβ είναι αναμφίβολα ανάμεσα στα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία. Αξίζουν την μεγαλύτερη δυνατή ποινή», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κονγκ Σριμ.

Η ποινή του θανάτου είχε αποκλειστεί από τον κανονισμό του δικαστηρίου.

Η ποινή της κάθειρξης 30 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως σήμαινε ότι ο Ντουκ θα μπορούσε να αποφυλακιστεί σε 18 χρόνια, εφόσον συνυπολογίζονταν τα χρόνια που έχει ήδη περάσει στη φυλακή. Το ενδεχόμενο αυτό ήταν απαράδεκτο για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων του.

Ο Ντουκ είναι ο πρώτος κόκκινος Χμερ που δικάζεται απ’ αυτό το δικαστήριο το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Πνομ Πενχ και τη διεθνή κοινότητα.