Οι σύνεδροι σε μια διεθνή διάσκεψη για την προστασία των δημοσιογράφων σε ζώνες συγκρούσεων κάλεσαν σήμερα τον ΟΗΕ να δημιουργήσει μία θέση ειδικού που θα συντάσσει αναφορές για την προστασία των επαγγελματιών στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά το πέρας της διήμερης διάσκεψης στη Ντόχα, οι σύνεδροι ζήτησαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «διορίσει έναν ειδικό για την προστασία των δημοσιογράφων, και από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να δημιουργήσει μία ειδική μονάδα με αποστολή να παρακολουθεί την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης».

Αντιπρόσωποι από μία εκατοστή οργανώσεις δημοσιογράφων, που συμμετείχαν στη διάσκεψη, αξίωσαν επιπλέον να επωφελούνται οι δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες από «ασφαλείς διαδρόμους» και να καλύπτει η νομική προστασία τους και τις περιπτώσεις απαγωγής, αυθαίρετης σύλληψης, ή απέλασης.

Οι σύνεδροι ζήτησαν επίσης να θεσπισθεί δικαίωμα αποζημίωσης για τις οικογένειες δημοσιογράφων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και πρότειναν τη δημιουργία ενός «ταμείου βοηθείας στα θύματα» από τον δημοσιογραφικό τομέα.

Το 2010 , τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας σε 33 χώρες, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Press Emblem Campaign, με έδρα τη Γενεύη, προσθέτοντας πως σε μία πενταετία τουλάχιστον 529 δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την επαγγελματική τους ευσυνειδησία.