Έκκληση για προστασία των δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες

Τουλάχιστον 105 οι νεκροί δημοσιογράφοι το 2010


ΚΟΣΜΟΣ
3:20
24/01/2012
Έκκληση για προστασία των δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες
1
loading

Οι σύνεδροι σε μια διεθνή διάσκεψη για την προστασία των δημοσιογράφων σε ζώνες συγκρούσεων κάλεσαν σήμερα τον ΟΗΕ να δημιουργήσει μία θέση ειδικού που θα συντάσσει αναφορές για την προστασία των επαγγελματιών στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά το πέρας της διήμερης διάσκεψης στη Ντόχα, οι σύνεδροι ζήτησαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «διορίσει έναν ειδικό για την προστασία των δημοσιογράφων, και από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να δημιουργήσει μία ειδική μονάδα με αποστολή να παρακολουθεί την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης».

Αντιπρόσωποι από μία εκατοστή οργανώσεις δημοσιογράφων, που συμμετείχαν στη διάσκεψη, αξίωσαν επιπλέον να επωφελούνται οι δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες από «ασφαλείς διαδρόμους» και να καλύπτει η νομική προστασία τους και τις περιπτώσεις απαγωγής, αυθαίρετης σύλληψης, ή απέλασης.

Οι σύνεδροι ζήτησαν επίσης να θεσπισθεί δικαίωμα αποζημίωσης για τις οικογένειες δημοσιογράφων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και πρότειναν τη δημιουργία ενός «ταμείου βοηθείας στα θύματα» από τον δημοσιογραφικό τομέα.

Το 2010 , τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας σε 33 χώρες, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Press Emblem Campaign, με έδρα τη Γενεύη, προσθέτοντας πως σε μία πενταετία τουλάχιστον 529 δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την επαγγελματική τους ευσυνειδησία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Gina

  οι σύνεδροι ζήτησαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «διορίσει έναν ειδικό για την προστασία των δημοσιογράφων, και από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.....................
  .
  Για τα ανθρωπινα δικαιωματα των αθωων που σκοτωνονται στους πολεμους η Υπατη Αρμοστεια τι θα κανει;
  αλλα ξεχασα τους δημοσιογραφους να μην πειραξουν,τους αθωους τους εχουμε γραμμενους
  σιχαματα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει