Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιτίθενται στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στην Τεχεράνη, τονίζοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε αδυναμία στο θέμα των εντάσεων στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή για διαπραγματεύσεις με τη Τεχεράνη, εκτιμά πως ο κλοιός γύρω από την Ισλαμική Δημοκρατία σφίγγει εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι προσάπτουν στον Ομπάμα ότι στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008 είχε εκφράσει τη βούληση να τείνει το χέρι προς τους εχθρούς των ΗΠΑ και δεν επέβαλε ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.

Μάλιστα, ο Μιτ Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι δεν στήριξε τις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009. «Όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους της Τεχεράνης, εκείνος παρέμεινε σιωπηλός», τόνισε ο Ρόμνεϊ από τη Νότια Καρολίνα.

Ένας από τους αντιπάλους του Ρόμνεϊ, ο Νιουτ Γκίνγκριτς, έθεσε ως στόχο την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος τη χρονιά που θα ακολουθήσει την εκλογή του στην αμερικανική προεδρία, ενώ ένας άλλος, ο Ρικ Σαντόρουμ, συνέκρινε τον Ομπάμα με τον Τζίμι Κάρτερ, του οποίου η επιθυμία για μια δεύτερη θητεία κατέληξε το 1980 στην κρίση των ομήρων στο Ιράν.

Ο Ομπάμα φάνηκε να απαντά σε κάθε κατηγορία για αδυναμία στην διεθνή σκηνή όταν έδωσε το πράσινο φως στην στρατιωτική επιχείρηση στο Πακιστάν που κατέληξε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Ιράν θα παίξει ρόλο στην εκστρατεία αυτή, προβλέπει ο Τζέιμς Φίλιπ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής από το συντηρητικό Heritage Foundation.