Μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τραβάει» το αυτί της Ουγγαρίας στο θέμα της προσπάθειας της Βουδαπέστης να μη φιλοξενήσει το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί. Υπενθυμίζοντάς του την ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητεί με επιστολή του από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του ως προς την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιστολή, που έχει χθεσινή ημερομηνία, εστάλη σε απάντηση της διατύπωσης του αιτήματος της Ουγγαρίας για την καταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσού που αντιστοιχεί στο ήμισυ των 800 εκατομμυρίων που η Βουδαπέστη ισχυρίζεται ότι δαπάνησε για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, κατασκευάζοντας συνοριακό φράκτη, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής του Βίκτορ Ορμπάν.

«Η αλληλεγγύη ισχύει αμφίδρομα. Υπάρχουν στιγμές που τα κράτη μέλη μπορούν να αναμένουν στήριξη και άλλες στιγμές που σε αντάλλαγμα οφείλουν να είναι έτοιμα να συμβάλουν», γράφει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Και η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ. Που επιλέγουμε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων και που απορρίπτουμε όταν πρόκειται για την τήρηση των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση (των αιτούντων άσυλο) που έχουν ληφθεί με κοινή συμφωνία», συνεχίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει επίσης ότι η Βουδαπέστη έχει ήδη λάβει επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη από την Επιτροπή για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης. Το καλοκαίρι 2015, ο Βίκτορ Ορμπάν ύψωσε φράκτη με αγκαθωτά σύρματα σε μήκος 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα και στη συνέχεια στο μεγαλύτερος μέρος των ουγγροκροατικών συνόρων.

Στη συνέχεια, η Βουδαπέστη ολοκλήρωσε το 2017 την κατασκευή και δεύτερου φράκτη στα ουγγροσερβικά σύνορα, παράλληλα με τον συρμάτινο φράκτη, που είναι εξοπλισμένος με θερμικές κάμερες και συστήματα συναγερμού.

Η Ουγγαρία έχει διακριθεί τα τελευταία δύο χρόνια για τη μετωπική σύγκρουσή της με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούμενη να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, που αποφασίσθηκε το 2015 για την ανακούφιση των δύο χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας κατά της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.