Την καρδιά του αμερικανικού δικαίου και της αμερικανικής δικαιοσύνης πλήττουν οι βιαιότητες που καταγράφηκαν στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, λέει ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς μετά τα επεισόδια κατά τα οποία οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια γυναίκα.

Ο Σέσιονς καταδίκασε «τη ρατσιστική μισαλλοδοξία και το μίσος» και τόνισε πως ενέργειες που υποκινούνται από τη φυλετική μισαλλοδοξία και το μίσος «προδίδουν τις θεμελιώδεις αξίες μας και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές». Δεσμεύτηκε δε πως «η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει».

Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες ο οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος. Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, ένας από τους λόγους, για τους οποίους το FBI αναλαμβάνει την υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος οδηγός είχε έρθει από το Οχάιο, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, κάτι που επιφέρει την ανάμιξη της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της ήταν 32 ετών ενώ ακόμα 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος, που αποτελούνταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από αντιδιαδηλωτές κατά της συγκέντρωσης της άκρας δεξιάς.

Ο οδηγός έχει τεθεί υπό κράτηση και η αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πρόκειται για τον 20χρονο Τζέιμς Άλεξ Φιλντς Τζούνιορ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, τραυματισμούς και απόπειρα διαφυγής από τους αστυνομικούς.

Η μητέρα του δήλωσε στην εφημερίδα Toledo Blade πως ο γιος της της έστειλε την Παρασκευή ένα SMS, με το οποίο της ανακοίνωνε πως σκοπεύει να παρευρεθεί στη συγκέντρωση της εθνικιστικής δεξιάς στη Βιρτζίνια. «Του είπα να είναι προσεκτικός» και, αν πάει να διαδηλώσει στο Σάρλοτσβιλ, «να το κάνει ειρηνικά», πρόσθεσε.