Μετά το Κατάρ, μια μεγάλη τουρκική βάση εκπαίδευσης θα αρχίσει να λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας την Πέμπτη. Σύμφωνα με την Γραμματεία Τύπου της Τουρκίας ο Αμπντιρασίντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ δήλωσε πως το στρατόπεδο που κατασκευαζόταν τα τελευταία δύο χρόνια θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.

«Θα ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε στρατιώτες στο στρατόπεδο. Ο στρατός μας και οι δυνάμεις μας θα λάβουν εκπαίδευση στο στρατόπεδο» δήλωσε. Πρόσθεσε πως το στρατόπεδο θα βοηθήσει την ενδυνάμωση του Σομαλικού Στρατού. Η υποδομή αυτή που είναι η μεγαλύτερη υπεράκτια στρατιωτική βάση της Τουρκίας απλώνεται σε πάνω από 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε αυτή πάνω από 1500 στρατιώτες κάθε φορά. Διαθέτει στρατώνες και σχολεία. Πάνω από 200 τούρκοι στρατιώτες θα εγκατασταθεί εκεί ώστε να εκπαιδεύσει τους Σομαλούς κα να παρέχει ασφάλεια στην βάση.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, η Άγκυρα άνοιξε την μεγαλύτερή της πρεσβεία στο Μογκαντίσου το 2016 ώστε να βοηθήσει την αφρικανική χώρα να καταπολεμήσει την ξηρασία. Πέρα όμως από τα όσα δηλώνει η Άγκυρα κανένας αναλυτής δεν παραγνωρίζει την στρατηγική σημασία που έχει η Σομαλία στον έλεγχο της εμπορικής ναυσιπλοΐας, ειδικά από την στιγμή που από εκεί διέρχονται τα περισσότερα πετρελαιοφόρα, οδεύοντας για την Ερυθρά Θάλασσα και την Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη και πόσο θα συμβάλει η βάση αυτή στην εικόνα υπερδύναμης που καλλιεργεί η Τουρκία.