Την πρώτη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό εγκαινίασε σήμερα η Κίνα, και συγκεκριμένα στο Τζιμπουτί. Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία του Τιάν Ζονγκ, δεύτερου στην ιεραρχία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού και του υπουργού Άμυνας του Τζιμπουτί.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με την 90η επέτειο της ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, η οποία γιορτάστηκε στο Πεκίνο με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να διαβεβαιώνει πως η χώρα του είναι «σίγουρη πως μπορεί να επικρατήσει έναντι οποιουδήποτε εισβολέα».

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παρουσία από τα τέλη του 2008 στα ανοικτά της Σομαλίας και στον κόλπο του Άντεν, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της πειρατείας σ’ αυτή την περιοχή. Όμως αυτή η «βάση επιμελητείας» είναι η πρώτη του είδους για το Πεκίνο. Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, θα χρησιμεύσει για την υποστήριξη «ναυτικών συνοδειών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και επιχειρήσεων (του ΟΗΕ) διατήρησης της ειρήνης και ανθρωπιστικής αρωγής».

Η βάση θα χρησιμεύσει επίσης στο Πεκίνο για την υποστήριξη επιχειρήσεων κατά της πειρατείας και απομάκρυνσης Κινέζων υπηκόων σε περίπτωση κρίσης.

Το Τζιμπουτί έχει ήδη στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Έχει πληθυσμό 800.000 κατοίκων και βρίσκεται σε στρατηγική θέση, πάνω στα στενά Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ, μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτικές οδούς του κόσμου.