Το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση των 19 διοικητικών και δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet υιοθέτησε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία την πρόταση του εισαγγελέα για αποφυλάκιση 7 εκ των κατηγορουμένων που ήταν προφυλακισμένοι. Το δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο για την 11η Σεπτεμβρίου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με αυτή την απόφαση αποφυλακίζονται οι δημοσιογράφοι Γκιουράι Εζ, Μούσα Καρτ, Μπουλέντ Ουτκού, Χακάν Κάρα, Εντέρ Τσελίκ, Μουσταφά Κεμάλ Γκιουνγκέρ και Τουρχάν Γκιουνάι, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί. Οι Ακίν Αταλάι, Καντρί Γκιουρσέλ, Μουράτ Σαμπουντζού και Αχμέτ Σικ παραμένουν προφυλακισμένοι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη δικάσιμο.

Οι δημοσιογράφοι ευχήθηκαν να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα και οι τέσσερις συνάδελφοί τους που παραμένουν στην φυλακή.

Συνολικά, 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και άλλοι συνεργάτες της Cumhuriyet δικάζονται από τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως 43 χρόνια. Μεταξύ των συνεργατών της εφημερίδας που αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από 271 ημέρες στη φυλακή, βρίσκεται και ο αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού εντύπου που εκδίδεται με την εφημερίδα, ο Τουρχάν Γκιουνάι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχουν διασυνδέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK, την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί η Άγκυρα «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο, η Cumhuriyet καταγγέλλει μια πολιτική δίκη που στοχεύει στο να πλήξει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας.

Εκ των κατηγορουμένων, έντεκα είχαν προφυλακιστεί, μεταξύ αυτών οι επτά αποφυλακισθέντες που βγήκαν σήμερα με περιοριστικούς όρους. Αφέθηκαν ελεύθεροι από την φυλακή Σιλβιρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

«Δεν αισθανθήκαμε ούτε μίσος ούτε πίκρα»

«Μας χώρισαν από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους γονείς μας, (μας κράτησαν μακριά) από τη δουλειά μας. Όμως, πιστέψτε με, όσο παραμείναμε στη φυλακή, δεν αισθανθήκαμε ούτε μίσος ούτε πίκρα», δήλωσε ο Καρτ μετά την απελευθέρωσή του, περιστοιχισμένος από τους υποστηρικτές του που πήγαν να τον υποδεχθούν. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ελεύθερος, όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Τέσσερις από τους φίλους μας παραμένουν δυστυχώς στην φυλακή. Η εικόνα δημοσιογράφων στη φυλακή δεν είναι κολακευτική για τη χώρα μας και ελπίζω ότι οι τέσσερις φίλοι μας θα αποφυλακιστούν το συντομότερο», συμπλήρωσε.

«Ανεπαρκής Δικαιοσύνη» ήταν το τίτλος στο πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της Cumhuriyet, πάνω από τις φωτογραφίες των τεσσάρων δημοσιογράφων που παραμένουν στην φυλακή.

«Οι φίλοι μας και οι συνήγοροί τους απέδειξαν ότι οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες και παράνομες. Ο κόσμος το είδε, το δικαστήριο όχι», τονίζει η εφημερίδα.

Την ίδια ωστόσο ώρα, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει εκ νέου δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ για τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σχετικά με τη συνεργασία που είχαν κατά το παρελθόν ο κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η δίκη των στελεχών της Cumhuriyet προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στο εξωτερικό με το αμερικανικό State Department να εκτιμά ότι «κρατούνται αυθαίρετα».

Επιπλέον, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) απεύθυνε έκκληση στις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στη διαδικασία την οποία χαρακτήρισε «φάρσα».

Ωστόσο, επικριτικές φωνές ακούστηκαν και από το στρατόπεδο του προέδρου Ερντογάν. Ο πρώην πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ερντογάν το 2014, απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των κρατουμένων, όπως επίσης ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, δημοσιογράφος με συντηρητικές απόψεις και υποστηρικτής του Τούρκου προέδρου, διότι «ασκούσαν δημοσιογραφικό έργο».