Ευγνώμων για το κοινωνικό δίκτυο Twitter και την ευρύτατη χρήση του, πρέπει να αισθάνεται ένας Αμερικάνος από το Άρκανσο που είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Και αυτό γιατί, κατάφερε και πέτυχε την αναθεώρηση της δίκης του βασιζόμενος στο γεγονός ότι ένας από τους ενόρκους έγγραφε μηνύματα στο Twitter ενώ ένας άλλος κοιμόταν!

Ο Ντίμας-Μαρτίνες είχε καταδικαστεί σε θάνατο για φόνο και σε ισόβια κάθειρξη για διάρρηξη. Το 2010, οι δικηγόροι του κατέθεσαν έφεση που όμως απορρίφθηκε. Ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω και απευθύνθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης, οι συνήγοροι του Ντίμας-Μαρτίνες υπογράμμισαν ότι ένας ένορκος έστελνε μηνύματα στο Twitter παρά τις σαφείς οδηγίες που είχε δώσει ο δικαστής, που τους απαγόρευε να αναφέρονται στη δίκη μέσω του ίντερνετ. Επιπλέον, αποκάλυψαν ότι ένας άλλος ένορκος κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Παρόλο που αυτό έγινε αντιληπτό από το δικαστήριο, πάρθηκε από τον δικαστή η απόφαση να συνεχίσει τη δίκη.

Όπως αναφέρθηκε, σε ένα διάλειμμα της δίκης, ένας ένορκος έγραψε στο Twitter: «πρέπει να γίνουν επιλογές, θα σπάσουν καρδιές, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση». Ακόμη, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, άφησε ένα ακόμη μήνυμα με τη λέξη «τελείωσε».

Ένας συνήγορος του κατηγορουμένου είχε απευθυνθεί στο δικαστήριο λέγοντας πως «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των οδηγιών του δικαστηρίου». Όμως και πάλι, ο δικαστής συνέχισε τη δίκη αφού ο ένορκος τον έπεισε πως δεν είχε μιλήσει καθόλου για την υπόθεση στα μηνύματά του.

Μετά από όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης, το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας ακύρωσε την καταδίκη του Έρικσον Ντίμας-Μαρτίνες και διέταξε την επανάληψη της δίκης.