Να λάβει η Μόσχα γραπτές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ώστε να διασφαλιστεί πως η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία πρότεινε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι φίλοι μας του ΝΑΤΟ αρνούνται κατηγορηματικά να θέσουν γραπτώς όσα δηλώνουν προφορικά, κυρίως ότι αυτό το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο για τη Ρωσία και ότι δεν κατευθύνεται εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Λαβρόφ. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες οι ομόλογοί του των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η ένταση με τη Ρωσία, η οποία πρόσφατα ύψωσε τους τόνους κατά της ανάπτυξης του συστήματος αυτού.

«Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μας αλλά οι νόμιμες ανησυχίες μας δεν εξετάστηκαν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους στη Λιθουανία όπου βρίσκεται για το συμβούλιο υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Λαβρόφ αναμένεται να συναντήσει αύριο στους ομολόγους του του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.