Σε φυλάκιση 49 ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα ένα μέλος συμμορίας στο Μισισιπί των ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που αποτελεί την πρώτη ομοσπονδιακή δίωξη για έγκλημα μίσους κατά ενός διεμφυλικού προσώπου.

Ο 29χρονος Τζόσουα Βάλουμ, μέλος της συμμορίας Latin Kings, δήλωσε ένοχος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό και μαχαίρωμα της 17χρονης Μερσέντες Ουίλιαμς, με την οποία έβγαινε. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως σκότωσε τη νεαρή επειδή ήταν διεμφυλική και φοβόταν την κατακραυγή από τα άλλα μέλη της συμμορίας, που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

«Η σημερινή ποινή αντικατοπτρίζει τη σημασία του να έρχονται τα άτομα αντιμέτωπα με τις πράξεις τους όταν αυτές στρέφονται κατά διεμφυλικών προσώπων», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς σε μια δήλωσή του. «Θα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα αυτών που επηρεάζονται από τέτοια εγκλήματα».

Ο Βάλουμ μαχαίρωσε την Ουίλιαμσον και τη χτύπησε με ένα σφυρί και τη μετέφερε στην Αλαμπάμα. Σύμφωνα με τη Washington Post, επειδή το Μισισιπί δεν διαθέτει νομοθεσία για εγκλήματα μίσους, οι εισαγγελείς ζήτησαν τη συνεργασία των ομοσπονδιακών αρχών.

Η ποινή έρχεται εν μέσω ανησυχιών αναφορικά με τη βία κατά διεμφυλικών ατόμων και ειδικότερα γυναικών. Τουλάχιστον 22 διεμφυλικά άτομα, τα περισσότερα γυναίκες, σκοτώθηκαν το 2016, σύμφωνα με το the Human Rights Campaign, μια ομάδα για τα δικαιώματα των LGBT. Έρχεται επίσης την ώρα που ομάδες έχουν εγείρει ερωτήματα για τη δέσμευση της διακυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τα δικαιώματα των LGBT.