Η επίθεση από στρατιώτες, που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό, εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού τα ξημερώματα της Τετάρτης, προκάλεσε τον θάνατο 20 ατόμων και συνοδεύτηκε από αντίποινα στην περιοχή της επίθεσης.

Πρόκειται  για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον σημαντικού στόχου των υπηρεσιών ασφαλείας του συριακού καθεστώτος από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ.

Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκτόξευσαν ρουκέτες και έβαλαν με πολυβόλα εναντίον μεγάλου συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χαράστα. Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς ακολούθησαν συγκρούσεις και ελικόπτερα περικύκλωσαν την περιοχή της επίθεσης.

Ενας από τους κατοίκους της περιοχής δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των επιτιθεμένων και ότι η επίθεση διήρκεσε δέκα λεπτά. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας των λιποτακτών προέρχονταν από τα προάστια Χαλάστα και Ντούμα, επίκεντρο των επιχειρήσεων καταστολής του καθεστώτος.

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αποκλείσει το τελευταίο 24ωρο τις δύο συνοικίες, στρατιωτικά οχήματα με πράκτορες οπλισμένους με αντιαρματικές ρουκέτες περιπολούν στους δρόμους, πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια και καταστρέφουν καταστήματα. Σύμφωνα με κατοίκους, έχουν πραγματοποιήσει περί τις 70 συλλήψεις.

Μαζί με τις υπηρεσίες Πληροφοριών του Στρατού, οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη της μετάδοσης της εξέγερσης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Και οι δύο υπηρεσίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.