Την ανάγκη η Γαλλία να προχωρήσει σε αναβάθμιση των συστημάτων προστασίας όλων των ζωτικών λειτουργιών στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες για να αποφύγει τις ζημιές σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, επισήμανε ο επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής ασφάλειας της χώρας, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται να κλείσει καμία πυρηνική εγκατάσταση.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Γαλλία όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να διενεργήσουν τεστ αντοχής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκειμένου να ελεγχθεί το τι θα γίνει σε περίπτωση πλημμυρών, σεισμών, διακοπών ρεύματος κ. α.

Οι ειδικοί στην προστασία από τη ραδιενέργεια και την πυρηνική ασφάλεια, το πρόγραμμα IRSN, επέδωσαν έκθεση 500 σελίδων χθες στην Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, η οποία καλείται να καταλήξει σε συμπεράσματα και να τα παραδώσει στην κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου.

«Υπάρχει ανάγκη να προστεθεί ακόμα ένα στάδιο προστασίας στους μηχανισμούς ασφαλείας των αντιδραστήρων», τονίζει ο Jacques Repussard, επικεφαλής του IRSN, στο Reuters.